Bu Blogda Ara

13 Mayıs 2020 Çarşamba

DEPREM TERİMLERİ VE AÇIKLAMALARI

         

                 Deprem, yer kabuğundaki faylarda yani kırıklarda depolanan enerjinin salınması ve buna bağlı olarak  zeminin ani sarsılması olayıdır. Depremin büyüklüğü ve depremin şiddeti konusu sürekli tartışılmaktadır. Özellikle basında yanlış kullanılan bu terimleri açıklayalım.

                 Depremin büyüklüğü (magnitüd), deprem anında salınan enerjinin sayısal olarak ifadesidir. Depremin magnitüdü Richter ölçeği referans alınarak söylenir.
                 
                 Depremin şiddeti ise depremin etrafında oluşturduğu etki ile ilgilidir. Yani sizin depremi ne kadar hissettiğinizin ölçüsüdür.

                 Depolanan enerjinin salındığı , depremin meydana geldiği noktaya yani depremin merkezine Hiposantr denir. Depremin odak noktasının yer yüzündeki izdüşümüne Episantr yada Merkez Üssü denir.



Yukarıda anlatılan terimleri açıklayıcı görsel








                 Depremlerde kırılma genellikle tek seferde gerçekleşmez . Gerçekleşen en büyük sarsıntıya Ana Şok denir. Ana şoktan önce oluşan depremlere öncü deprem , sonra oluşan depremlere artçı deprem adı verilir.

                  Depremler odak derinliğine göre sığ depremler (0-60 km) , orta depremler (60-300 km), ve derin depremler (300+ km) olarak incelenmektedir. Bilindiği üzere yer kabuğumuz ortalama 40 km kalınlığındadır bu yüzden orta ve derin depremler sıkışmalı bölgelerde, dalma-batma zonlarında gerçekleşmektedir.






Derin depremlerin oluştuğu dalma-batma zonu


               

























               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünya Nasıl Oluştu Prekambriyen

                   Dünyanın bir gezegen olarak nasıl şekillendiğini ve canlılığın nasıl başladığını bilmek istiyorsak   Prekambriyen dönemi...