Bu Blogda Ara

28 Mayıs 2020 Perşembe

Meteor Yağmuru ve Meteorit Nedir ?


 
                     Meteorlar , Dünya atmosferi dışından, dünya atmosferine düşen kayaçlardır. Meteorlar kimi zaman dünyamıza mineral ve su taşıyarak yaşama  destek vermiş , kimi zaman da bir çok canlı neslin tükenmesine sebep olmuştur. Yani meteorlar bazen faydalı bazen de ölümcül olabilmekte. Bugünlerde sıkça konuşulan meteor nedir dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım. . 
             


 

   Meteor ve Meteorit Nedir ?


                       Meteor , uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı kaya kütleleridir. Sürekli genişlemekte olan  ve bu yüzden sonsuz kabul ettiğimiz uzaydan her an atmosferimize meteor girmektedir .Meteorlar genellikle, atmosferimize girer ve  atmosferin etkisiyle eriyerek toz haline gelir. Bu sayede bizler çoğu zaman meteorlardan haberdar olmayız. Ta ki büyük parçaları yeryüzüne düşene kadar. Büyük çaplı meteorlar atmosferimize girer, bir kısım kütlesini kaybeder . Kalan kısım ise yeryüzüne düşer. Bizler yeryüzüne düşen meteor parçalarına Meteorit diyoruz. Biliniyoruz ki uzayda her şey kütle çekim ile ilgidir . Meteorlar da birbirini etkileyerek bir arada bulunur ve kendilerini etkileyen gezene doğru yol alırlar. Gezegenin atmosferine girerler ve yukarıda anlattığım olaylar meydana gelir. Bu şekilde atmosferde oluşan toplu meteor girişimlerine Meteor yağmuru diyoruz. Meteorların Dünya'ya çarpmayıp teğet geçme  olayına  ise Meteor kayması denir


                       Dünya üzerine her yıl ortalama 3500 meteorit düşmektedir. Her düşen meteorit farklı bileşime sahip olabilir. Nasıl ki dünyadaki her kayaç aynı değilse, meteoritler de farklılık gösterir. Peki meteorit çeşitleri neler bunları kısıca anlatmaya çalışalım . 

 Meteor Krateri



    Meteorit Çeşitleri


         Taşlar :


                      Dünya üzerine düşen meteoritlerin  %90'dan fazlası taştır .Bu terz meteoritler daha çok silikatlardan oluşur. İçeriklerinde  Si, Mg, Al ,Ca,  Fe içerir . Bu meteoritlerde metal içeriği (Demir,kobalt vs.) % 10'a kadar olabilir.

 

         Taşımsı demirler:


                     Dünyamıza düzen meteoritlerin % 1.5 -2 kadarı taşımsı demirlerdir. İsminden de anlaşılacağı gibi bu meteoritlerde  % 50'ye kadar metal içeriği bulunabilir.   
              














        











 Demirli meteoritler : 



                     Yeryüzüne düşen bir diğer meteorit çeşidi de demirli meteoritlerdir. Yeryüzüne düşen meteoritlerin yaklaşık %6'sına tekabül eder ve  %90'dan fazla metal içeriğine sahiptir. 




                     



      Meteorlar Atmosferde Nasıl Yok Oluyor ?


                       Meteorlar Dünya atmosferine saniyede ortalama 50 km hızla girerler.  Sürtünmeden dolayı meydana gelen ısı ile beraber cisim hacim kaybeder ve yavaş yavaş yok olur . Atmosfere giren meteorların çok büyük bir kısmı bu şekilde yok olmaktadır. 


















                












                        

4 yorum:

Dünya Nasıl Oluştu Prekambriyen

                   Dünyanın bir gezegen olarak nasıl şekillendiğini ve canlılığın nasıl başladığını bilmek istiyorsak   Prekambriyen dönemi...