İsrail , kurak,yarı kurak, hatta çöl iklime sahip bir Ortadoğu ülkesidir . İsrail, tarım alanları bakımından çok kısıtlı imkanlara sahip olmasına karşın tarımda oldukça söz sahibi bir ülkedir.
Bilindiği üzere çöl kumunda tarım yapmak imkansızdır. Toprak, bitkilerin yetişmesi için gerekli suyu bünyesinde tutar aynı zamanda bitki için gerekli mineralleri içinde barındırır. Bu yüzden toprak, bitki için hayati önem taşır . .Kum ise geçirimli bir malzemedir. Yani kuma su verdiğimizde akıp alt tabakalara doğru gider bu yüzden kumda normal şartlarda tarım yapılamaz.
Çöllerle kaplı olan İsrail'in tarım konusunu çözmesi gerekiyordu . Hem ucuz , hemde kolayca su tutabilen bir malzeme bulması gerekliydi .Peki İsrail ne yaparak bu sorunu çözdü dersiniz ?
İsrail, İtalya ve Türkiye gibi bol volkanik alanlara sahip ülkelerden hiç bir maddi değeri olmayan volkanik cüruf yani pomza temin etti. Bu malzemeyi de sakız fiyatına aldı . Pomza bol boşluklu yapısı sayesinde suyu rahatça tutabilir özellikteydi .Bu malzeme İsrail için biçilmiş kaftandı. İsrail Sakız fiyatına aldığı bu malzemeyi çöl kumunun altına sererek çöl tarımını başlatmış oldu. Sonuç olarak İsrail, çok kısa bir sürede kendine yetmekle kalmadı aynı zamanda tarım ihraç eden ülkeler içinde ilk sıralara yerleşti.
Bizler, elimizdeki kaynakları daha iyi tanımalıyız ve nasıl daha efektif kullanılabilir bunun için kafa yormalıyız. Bunu da sadece ve sadece bilim ile sağlamalıyız. Bilimle kalın arkadaşlar.
Bilgiler için teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederim ne demek
YanıtlaSilGüzel bilgiler..yine aydinlandik:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
Sil