Günümüzden yaklaşık 250 milyon önce tüm kıtalar(aslında levhalar)birleşmiş ve hepimizin adına aşina olduğumuz PANGEA süperkıtasını oluşturmuştur. Ancak bizler doğada hiç bir şeyin sabit olmadığı ve değiştiğini biliyoruz buna da Evrim diyoruz. Levha tektoniği de , kıtaları şekillendiren ve konumlandıran evrimin adıdır. Levha tektoniğine göre pangea süperkıtamız yaklaşık 200 milyon yıl önce kuzey ve güney olmak üzere iki kıtaya ayrıldı.. Bu ayrılan kıtaların arasında doğan okyanus, Neo tethys Okyanusu adını aldı .
Pangea'nın nasıl göründüğünü anlatan bir görsel |
Parçalamaya devam eden kıtaların arasına okyanus suları dolmaya ve yeni okyanusları oluşturmaya devam ediyordu . Yaklaşık 200 milyon önce Paleotethys'in kuzeye doğru dalması ile Lavrasya'nın güneyinde Küre Okyanusu oluştu. Küre okyanusunun güneye doğru dalması ile de Vardar Okyanusu oluştu. Ee sadede gel kardeşim hani Anadolu'daki okyanus der gibisiniz açıklayacağım merak etmeyin :).
Küre Okyanusu açılmaya başlarken . Konyanın bulunduğu yere dikkat. |
Küre Okyanusunu ve eş zamanlı oluşan diğer okyanusları gösteren bir görsel |
Vardar Okyanusunu gösteren bir görsel |
Geç triyas yani yaklaşık 200 milyon yıl önce oluşan Vardar Okyanusu'nun doğu kolu olan İzmir-Ankara-Erzincan Okyanusu, bugünkü Anadolu'nun tam ortasında oluştu .İlk defa duyanların epey şaşıracağını tahmin ediyorum . Düşünsenize bugün 5 milyon insanın yaşadığı kurak Ankara'da 150 milyon yıl önce bir okyanus mevcut ve bu okyanusta devasa canlılar yaşıyor. Gerçekten inanılmaz bir olay. Peki bu okyanus oluştuğunda dünya nasıl bir yerdi ? Biraz da buna değinelim.
İzmir-Ankara-Erzincan Okyanusunun nasıl oluştuğunu gösteren görsel |
Bu okyanus oluştuğunda dünya, nemli ve tropikal bir iklime sahipti . Karasal alanların hakimi dinozorlar ve palmiye ağaçlarıydı. Bu dönemde memeli hayvanların yaşaması dinozorlar gibi büyük yırtıcı hayvanlardan kaçıp saklanabilmelerine bağlıydı. Bu yüzden memeliler bu dönemde ancak sıçan boyutlarındaydı. . Denizler bu dönemde besin ile doluydu bu yüzden deniz canlılarının da devasa olduğunu biliyoruz.. Kısacası bu dönem bir bolluk dönemiydi ve canlıların boyutları devasaydı ancak memeliler hariç . Memeliler bu dönemde ezilen taraftaydı :)
Okyanusumuza geri dönecek olursak İzmir-Ankara-Erizncan Okyanusu erken Eosen yani yaklaşık 50 milyon yıl önce kapandı .Bu okyanusun kapanmasıyla Anadolu şekillenmeye başlamıştır. Bugün bu okyanus mevcut değil ancak yaşadığı süreçte bıraktığı kayaçlar ve fosiller Anadolu'nun her yerinde mevcut.
Bilgiler için teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederim
Sil