Bu Blogda Ara

18 Mayıs 2020 Pazartesi

DEPREMDE DİĞER FAYLAR TETİKLENİR Mİ ?

           
              Deprem olduğunda herkesin aklına gelen sorudur acaba burası da tetiklenir mi , burada da deprem olur mu ? Deprem korkutucu bir hadisedir ve hiç beklemediğimiz bir anda geliverir. Depremdeki bilinmezlik ve deprem hakkında bilgi sahibi olmayışımız depremden daha çok korkmamıza sebebiyet vermektedir.


              Deprem , yani levhaların hareketi doğal olaylardır. Bizler bu olayların çalışma prensibini anlamak , bilmek ve çözüm üretmek zorundayız. İnsanoğlu bugünkü teknolojisi ile depremlere müdahale edip depremleri engelleyememektedir. Bu yüzden yapabileceğimiz tek şey depremler hakkında bilgi edinip önlem almaktır. Başlığın cevabına gelecek olursak .

           






                  Depremde,  kırılmanın olduğu fayın yakınındaki faylar tetiklenebilir ancak uzak olan faylar tetiklenmez  . Daha iyi anlatmak için bir masa etrafında oturduğumuzu düşünelim , başımız döndü ve sağa sola yalpalamaya başladık .Bu olaydan etkilenecek olan sağımızda ve solumuzda oturan arkadaşlar olacaktır. Yaptığımız yalpalama hareketi karşı tarafta oturan arkadaşlara tesir etmeyecektir. Yani ,  Doğu Anadalu Fay Zonunda olan bir depremden ,deprem merkezine   yakın olan faylar etkilenecektir . Batı Anadolu'daki bir fay bu depremden etkilenmez. Peki depremden etkilenen fay hemen kırılıp deprem üretir mi ?


                Hayır arkadaşlar tetiklenmek illaki hemen deprem üretecek demek değildir. Bir fay düşünün yaklaşık 250 yılda bir deprem üretiyor ve deprem üretmesine 100 yıl var . Bu fay,  yakınındaki bir depremden etkilenirse üzerinde daha fazla enerji birikecek demektir . Yani 100 yıl olarak beklediğimiz depremi daha yakın bir tarih olan 30-50 yıl arasında gerçekleştirecektir(verilen zaman tahmini bir değerdir).













           

4 yorum:

Dünya Nasıl Oluştu Prekambriyen

                   Dünyanın bir gezegen olarak nasıl şekillendiğini ve canlılığın nasıl başladığını bilmek istiyorsak   Prekambriyen dönemi...